Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčke banke zatvorene i naredna dva dana

Pentioners queue to withdraw money

Unija grčkih banaka saopćila je da će banke u ovoj zemlji biti zatvorene do 9. jula.

Nakon što je Evropska centralna banka (ECB) odlučila da će nivo pomoći grčkim bankama ostati isti, Vlada Grčke saopćila je da će banke u ovoj zemlji biti zatvorene do 7. jula. Unija grčkih banaka ipak je produžila ovaj period, te će banke u Grčkoj biti zatvorene danas i sutra.

Iz Unije je također naglašeno da će limit za podizanje novca sa bankomata i dalje biti 60 eura. U Grčkoj će u naredna dva dana biti otvorene samo pojedine državne banke radi elektronskog prijenosa sredstava.

U Grčkoj je i danas moguće vidjeti duge redove ispred bankomata, a Centralna banka Grčke kao i druge privatne banke trude se da zalihe novca na bankomatima ne nestanu.

Podsjetimo da je u Grčkoj u nedjelju održan referendum na kojem je 61,31 posto glasača reklo “ne” i 38,69 posto “za” nastavak finansijske pomoći kreditora i provedbu reformskih procesa koje zahtijevaju.

Grčki birači su većinom glasova podržali Tsiprasovu politiku da ne prihvata uvjetovane reforme za nastavak finansijske pomoći kreditora, a ovih dana se nastavljaju pregovori između dvije strane.

Grčki premijer tvrdi da će referendumsko “ne” osnažiti njegovu argumentaciju da ne provodi stroge mjere štednje, dok zapadni partneri smatraju da referenduma nije bio neophodan.