EU u fokusu

Grčki parlament ima desetak sati roka da usvoji paket zakona

15/07/2015

Grčki parlament danas bi trebao usvojiti niz zakona koji su preduvjet za početak pregovora o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

Sjednica parlamenta počinje jutros u 10 sati, što znači da se čitav proces donošenja paketa zakona mora dovršiti unutar desetak sati, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Zakonske prijedloge o promjenama niza poreza kao i penzionog sistema, koji bi trebali donijeti porast budžetskih prihoda od 3,175 milijarda eura godišnje, predstavit će novi grčki ministar financija Euklid Cakalotos.

Grčke vlasti procjenjuju da bi najveći prihod donijelo povećanje PDV-a – ukupno 2,39 milijarda eura godišnje, a ostali dio očekivanih budžetskih prihoda stigao bi iz povećanja poreza na osiguranja, poreza na dobit, poreza na luksuznu robu, brodove veće od pet metara, te snažnija motorna vozila kao i iz dodatnih poreza za one s primanjima većim od 30.000 eura, prenosi grčka agencija.

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je u utorak navečer da se dogovor postignut s čelnicima eurozone mora provesti makar se radilo o jednostranom potezu Grčke. On je poručio kako se dogovor, iako nametnut Grčkoj, mora provesti jer ju spašava od izlaska iz eurozone.

“U potpunosti preuzimam odgovornost, za pogreške i previde, i za odgovornost za potpisivanje dogovora u koji ne vjerujem ali koji sam obavezan provesti”, kazao je Cipras na javnoj televiziji.

Rekao je kako se borio protiv smanjenja plaća i penzija i poručio da su dogovorena povećanja poreza blaža od onih s kojima su se suglasile ranije grčke vlade.

Cipras koji je suočen i sa snažnim otporima u vlastitoj stranci Sirizi kaže kako Grčka mora provesti fiskalnu reformu i dodaje kako nema namjeru zbog postignutog dogovora podnijeti ostavku.

“Neću pobjeći pred odgovornostima i pokušat ću provesti svoj politički program tokom četiri godine”, kazao je.

Cipras je u vlastitim redovima suočen s čak 30 do 40 zastupnika koji bi se mogli odmetnuti, prenosi britanska agencija Reuters, i treba podršku proevropskih opozicionih stranaka za izglasavanje paketa za koji ruku mora podići ukupno 151 zastupnik.

“Bolna je istina da je ovo za Grčku jednosmjerna ulica kojom mora ići”, kazao je.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da tijesna većina Grka ipak smatra da je postignuti dogovor pozitivan. Prema istraživanju kojeg je u utorak objavio list Vima 51,5 posto Grka vjeruje da je dogovor koji je država postigla s međunarodnim kreditorima pozitivan a još veći postotak vjeruje da bi ga parlament trebao potvrditi.

Čak 72 posto vjeruje kako nema alternative dogovoru s međunarodnim kreditorima i 70,1 posto smatra da bi ga parlament trebao potvrditi.

Uprkos teškom dogovoru za Grčku na premijera te zemlje pozitivno gleda čak 58,8 posto Grka.

Dogovorom s međunarodnim kreditorima i čelnicima eurozone proteklog vikenda Cipras je uspio odgoditi finansijski kolaps zemlje, no pristao je na mjere koje su znatno teže od onih koje su 5. jula odbijene referendumom u Grčkoj.

Vladajuća stranka Siriza i njezin manji koalicijski partner održali su odvojene sastanke da parlament pripreme za donošenje potrebnih zakona među kojima su plan povećanja poreza, reforma penzionog sistema i stroži nadzor nad državnim financijama.

To je veliki zaokret za Sirizu koju je na izborima u januaru na vlast dovelo obećanje prestanka višegodišnjih rezova i recesije u zemlji u kojoj je četvrtina stanovništva nezaposlena.

Cipras je najavio kako će se, nakon što dogovor potvrde grčki parlament i parlamenti drugih evropskih zemalja, otvoriti banke koje su bile zatvorene kako bi se spriječilo urušavanje financijskog sustava u zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.