Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Grčki parlament podržao održavanje referenduma

28/06/2015

Grčki parlament podržao je rano jutros plan o održavanju referenduma o uslovima koje su Atini postavili međunarodni kreditori da bi isplatili novu finansijsku pomoć ovoj zemlji.

Premijer Alexis Tsipras raspisao je referendum za 5. jul. On se protivi dodatnim budžetskim rezovima i pozvao je građane da glasaju protiv paketa predloženih mjera.

Članice eurozone kritikovale su objavu referenduma i odbile da produže program isplate pomoći Grčkoj poslije 30. juna.

Tsiprasov poziv na referendum dobio je podršku 179 od 300 poslanika u grčkom parlamentu, prenio je BBC.

[quote_right]Grčka će bankrotirati ako do kraja ovog mjeseca ne uplati Međunarodnom monetarnom fondu dug od 1,6 milijardi eura[/quote_right]

Tsipras je u govoru prije glasanja rekao da je prijedlog kreditora “uvredljivi ultimatum” i da će izjašnjavanje protiv tog plana na referendumu ojačati pregovaračku poziciju Grčke.

“Siguran sam da će grčki narod odgovoriti na istorijske okolnosti i uputiti odlučno `Ne` ultimatumu”, rekao je grčki premijer.

Njegova vlada ranije je odbacila prijedlog kreditora o produženju finansijskog programa za Grčku za pet mjeseci u zamjenu za provođenje reformi.

Bivši grčki konzervativni premijer Antonis Samaras izjavio je da će referendum 5. jula rezultovati izlaskom Grčke iz eurozone.

“Referendum neće biti o sporazumu o kojem se odlučuje, nego o sudbini naše zemlje i njenom ostanaku u zoni eura”, rekao je Samaras na noćašnjoj sjednici parlamenta.

Grčka će bankrotirati ako do kraja ovog mjeseca ne uplati Međunarodnom monetarnom fondu dug od 1,6 milijardi eura.

Postoji bojazan da će zemlja izaći iz eurozone i da bi njena ekonomija mogla da se uruši bez dodatne finansijske pomoći.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.