Hahn: EU nema nadležnost određivati unutrašnju organizaciju BiH

Johannes Hahn

Evropski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn večeras je u obraćanju u Strasbourgu na zasjedanju Evropskog parlamenta, na kojem je jedna od tačaka dnevnog reda bio i Izvještaj o Bosni i Hercegovini, istakao da se pred BiH nalaze brojni izazovi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Izvještaj potvrđuje napredak u smislu reformi koje je provela BiH, kao i primjenu reformske agende i opredjeljenje da se provedu daljnje reforme. Pred BiH su novi izazovi s kojima se mora pozabaviti. Vlasti BiH moraju dati koherentne odgovore na upite Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcionisanje mehanizma koordinacije. Pozdravljam sve pokušaje jačanja pravne države”, rekao je Hahn.

Istakao je kako Brisel nema nadležnost za da se miješa u unutrašnju organizaciju zemlje, aludirajući na sve prisutnije rasprave o “federalizaciji” BiH.

“EU nema nadležnost određivati unutrašnju organizaciju zemlje, sve dok ta zemlja ispunjava propise EU-a. Diskriminacija zbog etniciteta nije dopuštena”, kazao je Hahn.

Izvjestilac Evropskog parlamenta Christian Dan Preda je istakao da izjave predsjednika RS Milorada Dodika u BiH izazivaju ozbiljne tenzije.

“Izjave predsjednika RS predstavljaju veliku prijetnju za mir i stabilnost zemlje. Činjenica je da ljudi žele napredovati prema Evropi, ali ostaje čitav niz stvari koje se moraju uraditi”, rekao je Preda.