Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Genocid nikada ne smijemo zaboraviti

zene srebrenice2

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn otvorio je jučer izložbu fotografija “Žene Srebrenice”. Izložba, koja će u sjedištu Evropske komisije biti otvorena do 24. jula, prikazuje lica 40 žena iz Srebrenice koje su izgubile svoje voljene u masakru koji se desio u julu 1995. godine, prenosi Anadolu Agency.

“Genocid u Srebrenici ostavio je ožiljak ne samo na jugoistočnoj Evropi nego i Evropi u cjelini. Ostavio je nebrojene duboke rane. On nam svima nalaže obavezu da nikada ne zaboravimo“, kazao je Hahn prilikom otvorenja izložbe.

Svaki portret fotografa Seada Husića poziva posjetioce izložbe da odaju počast žrtvama, posvećivanjem minute šutnje i poštovanja, kroz oči onih koji su preživjeli i nekih koji su ostali u Srebrenici.

Cilj ove izložbe je i istaći ideju da pomirenje ostaje osnovni cilj angažmana Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom Zapadnom Balkanu.

“Sada je važno izgraditi povjerenje između naroda u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu. Stoga, želim da ova godišnjica, koja je prvenstveno sjećanje na žrtve genocida, istovremeno bude podsticaj za šire pomirenje“, naglasio je evropski komesar Hahn.

zene srebrenica

Pomirenje društva na lokalnom, državnom i regionalnom nivou ostvaruje se i kroz sudske postupke za ratne zločine. Kako bi pružila podršku tako važnom poduhvatu i kako bi se uspješno priveli pravdi svi ratni zločinci, Evropska unija je u proteklih dvadeset godina podržala brojne inicijative, uključujući i rad Međunarodne komisije za nestale osobe i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, saopćeno je iz delegacije EU u BiH.

Navodi se kako je provedeno i nekoliko aktivnosti za jačanje kapaciteta sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine u obradi neriješenih predmeta ratnih zločina, kao i konsolidovanju kapaciteta ovih tijela po pitanju brige o svjedocima i zaštite i podrške svjedoka.

Grupa organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, koja se bavi pitanjima ljudskih prava i pomaže žrtvama genocida, učestvovala je u ceremoniji otvaranja izložbe, u okviru programa “Ljudi ljudima“, koji finansira Podrška civilnom društvu.