Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn i europarlamentarci danas u Skoplju

Johannes Hahn222

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn boravi danas u posjeti Skoplju, gdje će se sastati s predsjednikom Makedonije Gjorgeom Ivanovim i liderima makedonskih političkih stranaka kako bi pokušali iznaći rješenje za političku krizu koja je zahvatila tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesar Hahn u Makedoniju putuje zajedno sa poslanicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom, Ivom Vajglom, kao izvestiocem za EP za Makedoniju, i Knutom Knutom Fleckesteinom i očekuje se da će ponoviti stav EU da se rezultati izbora u Makedoji moraju poštovati, a demokratski procesi formiranja vlasti nastaviti.

Makedonija se već dvije godine nalazi u dubokoj političkoj krizi, koja je dodatno produbljena nakon što je makedonski predsjednik odbio dati mandat lideru Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu, koji je skupio dovoljan broj potpisa.

Zaev je 27. februara predao zahtjev za dobijanje mandata za sastav nove vlade predsjedniku Georgu Ivanovu, a nakon što je uz podršku albanskih partija DUI, Besa i Alijansa za Albance osigurao 67 poslaničkih mandata u parlamentu.

To je izazvalo masovne proteste u Skoplju i drugim makedonskim gradovima koji su se protivili platformi koja predviđa širu upotrebu albanskog jezika.

Protest je organizovala Inicijativa “Za zajedničku Makedoniju”, a povod je, kako su kazali dogovor lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva o platformi koja predviđa upotrebu albanskog jezika kao drugog službenog što, ističu, šteti interesima makedonskog naroda.

Protesti su otad održani svako veče, a predstavnici ove Inicijative su za danas tražili sastanak s evropskim komesarom, kako bi iznijeli i svoje stavove te su najavili masovno okupljanje.

Oni su tražili da Hahn osudi albansku platformu, koju je prema njihovim riječima pripremila zvanična Tirana, a koja može “ugroziti unitarni karakter, suverenitet i nezavisnost Makedonije”.

Zajednička platforma albanskih političkih subjekata u Makedoniji postignuta je nakon parlamentarnih izbora u Makedoniji 11. decembra prošle godine, uz posredstvo premijera Albanije Edija Rame.

Ova platforma uključuje nekoliko zahtjeva koja se odnose na veća prava Albanaca u Makedoniji, a lideri albanskih stranaka su obećali da neće učestvovati u formiranju nove vlade Makedonije dok se ne ispune njihovi zahtjevi.