Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn i zvaničnici Balkana danas u Draču o ekonomskim integracijama

zvizdic_hahn

U albanskom gradu Drač danas će biti održan neformalni sastanak zvaničnika zemalja Balkana i evropskog komesara Johannes Hahn čiji će fokus biti na Akcionom planu za produbljivanje ekonomske integracije u regionu.

Učesnici će razgovarati o regionalnoj saradnji i mogućnostima olakšavanja prekograničnog kretanja robe, stvaranja efikasnog transporta, o digitalnoj ekonomiji, trgovini i ulaganjima, najavljeno je ranije iz Vlade Srbije.

Skup će biti prilika da se ukaže na značaj regionalne stabilnosti i sprovođenja reformskih procesa koji su ključni preduslovi za ekonomski oporavak, razvoj i dostizanje evropskih standarda cijelog regiona.

Na sastanku će biti riječi o pospješivanju sprovođenja obaveza preuzetih u julu na Samitu u Trstu.

Regionalna ekonomska zona dogovorena na Samitu u Trstu pružiće nove prilike kako za biznis, tako i za građane, te ojačati rast i tržište rada, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Sljedeći konkretni koraci će uključivati – uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija, utvrđivanje i ukidanje birokratskih i regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu i investicije u regionu, uspostavljanje regionalnog dijaloga o digitalnoj transformaciji, te pokretanje pregovora o mehanizmu za rješavanje sporova.

Evropska komisija podržava regionalnu saradnju na području Balkana kao sastavni dio regionalne perspektive u kontekstu pristupanja EU, i to kroz znatna ulaganja u infrastrukturu koja povezuje region, ekonomiju i ljude, kao i saradnju Balkana i EU.

Skupu, čiji je domaćin premijer Albanije Edi Rama, prisustvovaće predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić, premijeri Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković i samoproglašenog Kosova Isa Mustafa, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler.