Hahn: Ispuniti obaveze na putu ka EU

Covic-Hahn111

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da je cilj njegove predstojeće posjete BiH razgovor sa domaćim političkim predstavnicima o njihovim nastojanjima za dalje ispunjavanje obaveza BiH na putu integracija u EU.

Uoči posjete BiH, koja je planirana za ponedjeljak 21. marta, Hahn je rekao da je ohrabren naporima vlasti da učine potrebne korake ka EU, što građani BiH i očekuju.

“Od esencijalne je važnosti da se ovi napori na donošenju reformi nastave kako bi BiH krenula naprijed na putu ka EU”, naveo je Han za “Dneveni avaz”.

Tokom zvanične posjete BiH, Han će se, prema pisanju lista, sastati sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, te premijerima Republike Srpske i Federacije BiH Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Poseban akcenat u razgovoru sa Zvizdićem i entitetskim premijerima biće stavljen na donošenje efikasnog mehanizma koordinacije.

“Dnevni avaz” navodi da će Han tražiti objašnjenje zbog ćorsokaka u kojem se našla vlast nakon objavljivanja ovog ključnog dokumenta bez prethodno postignutog kompromisa.

Osim obaveza iz Reformske agende, Hahn će sa zvaničnicima BiH razgovarati i o problemima u pravosuđu, te aktivnostima u okviru strukturalnog dijaloga.