Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn na neformalnom sastanku premijera zapadnog Balkana u Draču

hahn

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn otputovat će u subotu, 26. augusta, u Drač (Albanija) kako bi prisustvovao neformalnom sastanku premijera šestorke zapadnog Balkana.

Fokus sastanka će biti na pospješivanju provedbe obaveza preuzetih u julu 2017. na Samitu u Trstu, posebno Akcionog plana za produbljivanje ekonomske integracije u regionu.

Regionalna ekonomska zona dogovorena na Samitu u Trstu trebala bi pružiti nove prilike kako za biznise tako i za građane, te osnažiti rast i tržište rada.

Sljedeći konkretni koraci trebali bi uključivati uzajamno priznavanje stručnih kvalifikacija, utvrđivanje i ukidanje birokratskih i regulatornih prepreka koje ometaju trgovinu i investicije u regionu, uspostavljanje regionalnog dijaloga o digitalnoj transformaciji, te pokretanje pregovora o mehanizmu za rješavanje sporova.

– Evropska komisija snažno podržava regionalnu saradnju na području zapadnog Balkana kao sastavni dio regionalne perspektive u kontekstu pristupanja EU, i to kroz značajna ulaganja u infrastrukturu koja povezuje regiju, ekonomiju i ljude unutar samog regiona, kao i saradnju između zapadnog Balkana i Evropske unije – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.