Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn osudio Milanovićevu nizjavu o “Srbima barbarima”

Johannes Hahn

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn poručio je da je izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića o “podizanju ograda prema barbarima, Srbima”, neprihvatljiv rječnik i za obične građane, a osobito za predstavnike država, javlja Tanjug.

“Ja osuđujem ovakav rječnik bez obzira tko je takvu izjavu dao. Apeliram da se odustane od ovakih riječi i da se radi na pronalaženju rješenja”, rekao je Hahn.

On je dodao da mu se takve riječi “ne sviđaju” ni privatno, ni kao političaru, te da to svakako “ne bi trebala biti razina odnosa”.

Naglasivši da može govoriti samo u svoje ime, Hahn je upitan zašto je izostala međunarodna reakcija na takvu izjavu Milanovića, rekao da nije želio da doprinosi rasplamsavanju takvih izjava koje nisu od pomoći, beć doprinose daljoj šteti.

Na pitanje da li će biti zvanične reakcije rekao je: “Ne morate me provocirate, ali jednostavno mi svi u Europi imamo dugu povijest civilizacije i nitko nije varvatrin. Bilo je nekih barbara u prošlosti, ali činjenica je da smo mi to prevazišli i dajemo sve od sebe da na tlu Europe toga više ne bude “.

Hahn je još jednom osudio takav govor i dodao da svi moraju razumjeti da i riječi mogu povrijediti i pogoditi ljude i to bi trebalo da svi razumiju.

Premijer Aleksandar Vučić je jučer ragajući na Milanovićevu izjavu rekao: “nađete u čudu i pomalo u šoku kad netko na čelu vlade jedne države koristi takve izraze”, a onda dodao:

“Ne želim da odgovorim na taj način, mi ćemo Hrvatsku i hrvatske građane tretirati kao i do sada”, rekao je Vučić.