Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska komisija traži objašnjenje od Hrvatske u vezi s blokadom granice

hrvatska-srbija-granica-kamioni1

Europska komisija će od Hrvatske tražiti hitna objašnjenja u vezi s blokadom granice sa Srbijom jer njezine prve procjene ukazuju na “ozbiljna pitanja u vezi s kompatibilnošću sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije i s carinskom unijom – izjavila je danas glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

Evropska komisija je, kaže, započela analizu kako bi proučili jesu li restrikcije, posebice one koje je uvela hrvatska strana, u skladu sa SSP-om i s carinskom unijom.

– Naše prve procjene ukazuju na ozbiljna pitanja u vezi s kompatilnošću tih restrikcija sa SSP-om i carinskom unijom i u tom kontekstu Komisija će tražiti objašenjenje od hrvatskih vlasti. Naša je glavna poruka da treba pronaći rješenje- rekla je Kocijančič.

Navodeći da je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala konstruktivan pristup koji će omogućiti rješavanje problema i nastavak trgovačke razmjene ističe da u tom kontekstu Evropska komisija hitno traži objašnjenja od hrvatskih vlasti.

Ona je ponovila stajalište Europske komisije da zatvaranje granica nije rješenje, da se problem izbjeglica mora “rješavati kolektivno i regionalno” i da to ne “smije imati neproporcionalni, diskriminatorni učinak na trgovinu i promet”.

Također je rekla da su u tijeku intenzivni kontakti i sa Hrvatskom i Srbijom te da je Mogherini u petak ujutro o tome razgovorala s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem.

Hrvatska je blokirala granicu prema Srbiji jer Beograd organizirano šalje sve izbjeglice na granicu s Hrvatskom, dok nitko ne prelazi granicu između Srbije i Mađarske.