Hahn: Pozdravljam one koji su glasali za akcize

hahn222

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn smatra da usvajanje seta zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH predstavlja dobru vijest iz BiH jer je to bio ključni korak za osiguranje razvoja infrastrukture i međunarodne pomoći.

“Pozdravljam one koji su glasali `za`. Oni su pokazali hrabrost i posvećenost pokretanju svoje zemlje na putu ka EU, u interesu građana”, poručio je Hahn putem “Twitter” naloga.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine usvojio je rano jutros po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15 feninga povećavaju akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine.

Usvajanje seta zakona o akcizama jedan je od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, te deblokiranje skoro milion eura kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH.

Za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, SDP-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.

Ključna izmjena u odnosu na ranije prijedloge odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će prikupljena sredstva isključivo biti korištena za izgradnju autoputeva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.