Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Rezultati reformi građanima ne mogu uvijek biti vidljivi

johanes hahn123

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je u Sarajevu održao sastanak sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović (RS) i Fadilom Novalićem (FBiH), a razgovaralo se o Reformskoj agendi. Hahn je nakon sastanka naglasio kako ima napretka u provedbi reformi, ali da je neophodno nastaviti raditi na njima kako bi i građani vidjeli da se stvari mijenjaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, te Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkoih Država u BiH i Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH.

“Raduje me što sam se mogao upoznati dokle je došla Reformska agenda. U naredna tri mjeseca uoči samita premijera Zapadnog Balkana u Trstu svima nam je zadatak da osiguramo konkretnije elemente zajedničkog tržišta. Ovo govorim, jer smo razgovarali o stimulisanju ekonomije i uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će poslovnim subjektima omogućiti da vrše svoje djelatnosti, ali i privuku druge. Već vidimo neke rezultate Reformske agende. Reforme su obično bolne i ne mogu se odmah vidjeti konkretni rezultati. Međutim, želimo ih građanima pokazati i zbog treba nam trebaju konkretni vidljivi prvi rezultati“, kazao je Hahn.

Ako govorimo o nekim prvi efektima Reformske agende, rekao je Hahn, onda je to pravilnik o cijeni lijekova kojim je cijena smanjena za 10 do 20 posto.

“U Kantonu Sarajevo je za 20 posto povećan broj novoregistrovanih poslovnih subjekata, što je jako važno i pokazuje jačanje privatnog sektora. Industrija, izvoz, gotovo svi parametri su povećani u 2016. godini, a to su samo prvi koraci. Važno je da obični građani vide da se stvari mijenjaju i na tome trebamo nastaviti raditi“, rekao je Hahn.

Hahn je ponovio podršku Evropske unije prirdruživanju zemalja Zapadnog Balkana, te naglasio da će on pomoći koliko god bude potrebno.

Evropski komesar je kazao i da Evropska unija očekuje da BiH do kraja prve polovine godine odgovori na Upitnik, čime bi se sačuvala dinamika i evropska perspektiva zemlje. Iskazao je zadovoljstvo onim što su vlade uradile na reformama, te im čestitao, ali i pozvao parlamente da usvajaju njihove prijedloge.

Predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić je naveo da je ponovo iskazao opredjeljenje za provođenje reformi, koje će dinamizirati put BiH ka evropskim integracijama.

“Insistirao sam na potrebi da uz reforme dođe do povećanog obima i ulaganja investicija u BiH u sektore koji su za nas važni. Želimo da gradimo puteve, napravili smo veliki broj projekata koje smo uputili Evropskoj uniji i očekujemo da će dio njih biti odobren u Trstu. Tražio sam da veći dio sredstava iz našeg ugovora sa Svjetskom bankom u iznosu od 750 miliona dolara bude usmjeren u podršku malih i srednjih preduzeća i zapošljavanje mladih, ali i infrastrukturu, prije svega cestovnu“, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH nema dilemu kada je u pitanju put zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

“Ako pogledamo izjave evropskih zvaničnika i opredijeljenost zemalja, onda je jasno da govorimo o tome da je Zapadni Balkan opredijeljen da ide ka EU. Teško je očekivati da će nas primiti u paketu, ali to će se desiti onoliko koliko brzo budemo radili“, poručio je Zvizdić.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je naglasila kako je zadovoljna činjenicom da je Republika Srpska ispunila nekih 55 posto planiranih aktivnosti još u decembru prošle godine, te da je započela neke koje su planirane za 2017. i 2018. godinu. No, pozvala je sve da se manje priča, a više radi na njenoj realizaciji.

“Moramo promijeniti pristup reformama i mentalitet, više raditi, a manje pričati. Pričamo kako smo opredijeljeni za reforme, a onda ih na terenu ne provodimo. Završili 55 posto svih aktivnosti, koje su bile predviđene i počeli neke koje se odnose na 2017. i 2018. godinu. U Federaciji BiH to je nekih 36 posto aktivnosti. Te teške reforme otpadaju na entitete i tu nema laganja. Ključna stvar je da postoji interakcija, posebno između dva entiteta. Bez toga nema konkretnih rezultat. Dobro je da radimo svi zajedno na agendi, ali nisam zadovoljna odnosom cjelokupnog sistema prema reformama“, naglasila je Cvijanović.

Prema mišljenju federalnog premijera Fadila Novalića ovaj mart može se proglasiti “mjesecom prisustva regije i Evrope u BiH“, što je po njemu znak podrške BiH na putu ka stabilnosti i Evropskoj uniji.

“Tema sastanka bile su reforme da vidimo šta smo uradili i gdje idemo, te šta su poteškoće. Zato su tu bile i međunarodne finansijske institucije. Svi faktori koji nad podržavaju bili su tu i to nas raduje“, bio je kratak federalni premijer.

Nakon sastanka u Sarajevu, Hahn i Zvizdić su otputovali u Svilaj gdje će, zajedno sa Olegom Butkovićem, ministrom prometa Hrvatske, prisustvovati simboličnoj ceremoniji postavljanja kamena temeljca za izgradnju mosta preko rijeke Save.