Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Saradnjom s EU BiH će privući strane investitore

hahn1

Komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn izjavio je danas u Bruxellesu da je Evropska unija (EU) spremna dati podršku Bosni i Hercegovini u njenim budućim naporima ka EU i da ne treba potcijeniti jako pozitivan utjecaj bliske saradnje u pripremi za buduće članstvo kako bi se potakla ekonomija.

Hahn je nakon prvog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU naglasio je da se treba uspostaviti mehanizam koordinacije koji omogućuje Bosni i Hercegovini da ostvaruje redovnu saradnju i diskusije sa EU.

“Na evropskom putu je neophodno imati jedan mehanizam koji omogućava BiH da ubrza u svojim aspiracijama i pozdravljam sve napore da se nađe rješenje koje će održati situaciju u zemlji, a s druge i omogućiti pogled unaprijed u budućnost zemlje, posebno u njenu Evropsku budućnost”, istakao je evropski komesar Johannes Hahn.

Naglasio je da Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne bi bilo da to nije istovremeno i prilika za BiH.

Govoreći o ekonomskom razvoju zemlje, Hahn se osvrnuo na njegovu jučerašnju posjetu Beogradu gdje je najavio otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU naredne sedmice, te kazao kako pozdravlja i posvećenost vlade BiH da poštuje i uskladi se sa evropskom metodologijom trgovine.

“Uvjeren sam da ako u pozitivnom smislu u BiH ojača saradnja sa EU da će na taj način BiH privući strane investitore”, kazao je Hahn, dodavši:

“Ne smije se podcijeniti jako pozitivan utjecaj bliske saradnje u pripremi za buduće članstvo kako bi se potakla ekonomija, otvorila radna mjesta za mlade ljude. Sa zadovoljstvom primjećujem da je došlo do smanjenja visoke stope nezaposlenosti, što je prvi rezultat zamaha koji smo postigli u zadnjih nekoliko mjeseci”.

Istakao je da se sljedećih nekoliko mjeseci treba “fokusirati na implementaciju i to je jedino važno, a to je preduslov za podnošenje jedne kredibilne aplikacije u vrijeme kada to bude pogodno za sve.”

Ponovio je da je EU spremna dati podršku BiH i regiji u njihovim naporima te da on, kao i visoka predstavnica EU Federica Mgherini razumiju situaciju kompleksnih zemalja te podvukao da ne postoji interes da se mijenja suština stvari.