Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hahn: Sve je veća spremnost u EU za prijem zapadnog Balkana

hahn

U Evropskoj uniji postoji sve veća spremnost da se razmotri pridruženje bloku država zapadnog Balkana, što bi moglo osigurati mir u regiji istovremeno obogaćujući i samu EU, izjavio je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

– Postoji rastuća spremnost među državama članicama (EU) da se bave proširenjem (nego prije godinu dana) – izjavio je Hahn za austrijske dnevne novine Wiener Zeitung u intervjuu objavljenom u utorak.

Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija zvanično imaju kandidatski status, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo traže isti status. EU smatra tu regiju kao bitnu za suočavanje s brojnim pitanjima od kontrole imigracije do suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama koje se kreću u obimu od ruskog miješanja do radikalnog islama.

Države članice su uvidjele da “mir može biti postignut na Balkanu i da je perspektiva članstva u EU od vitalnog značaja za to”, kazao je Hahn.

Zapadni Balkan i njegovih 20 miliona stanovnika nestrpljivi su da napreduju i veoma je privlačno tržište za blok, kazao je Hahn, dodajući da “nova država članica nije breme nego obogaćivanje”.

Komesar je kazao da ne podržava ideju o Evropi u više brzina jer bi to navelo države članice na razlaz. Umjesto toga, svi mogući napori trebaju se uložiti da se omogući slabijim državama da ojačaju u Evropskoj uniji, kazao je on, prenosi Reuters.