Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Hennessey pozvala na gradnju spomenika ubijenoj djeci Prijedora

31/05/2015

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey pozvala je gradonačenika Prijedora Marka Pavića da izgradi spomenik ubijenoj djeci Prijedora nesrpske nacionalnosti tokom 1992. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

– Nisam u Prijedoru danas, ali pozivam gradonačelnika i građane da priznaju prošlost i izgrade spomenik ubijenoj djeci – napisala je Hennessey.

Iz inicijative Jer me se tiče navode da pomažu roditeljima da konačno naprave spomenik dostojan nedužnih 102 djece koja su ubijena u svom gradu.

meri

– Potrebni smo roditeljima ubijene djece da svojim prisustvom u Prijedoru, sa bijelom trakom oko rukava, pružimo podršku u njihovim nastojanjima da se spomenik dječacima i djevojčicama izgradi.

Peticija za izgradnju spomenika je po protokolu predana prošle godine, međutim, gradska skupština u Prijedoru se do danas nije izjasnila o inicijativi roditelja ubijene djece o gradnji spomenika. Međunarodni dan bijelih traka će, navodi se, biti i “oblik protesta protiv ovakvog postupanja lokalnih vlasti”.

Bijele trake nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina – ističu u inicijativi “Jer me se tiče”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.