Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hiljade Grka protestovalo protiv vladine politike prema EU

grcka111

Hiljade demonstranata okupilo se večeras u Atini na trgu Sintagma protestujući protiv vladine politike spram EU.

Demonstranti koji žele da njihova zemlja ostane u EU i eurozoni na Sintagmi su se okupili noseći zastave EU i slogane u znak podrške EU.

Demonstranti su zviždali, tražeći od vlade da odustane od trenutne politike spram Evropske unije. Oni također traže da vlada što prije postigne sporazum sa kreditorima te da učvrsti poziciju unutar Unije. Među sloganima su bili oni poput “Grčka pripada Evropi”, “Da, Evropskoj uniji” te “Mi smo Evropljani”. U neposrednoj blizini parlamenta demonstranti su raširili zastavu EU.

Građani su se na trgu Sintagma okupili nakon poziva preko društvenih mreža, a cilj im je bio da izraze zabrinutost zbog pravca u kojem ide vladina politika te da pokažu svoju privrženost EU.

Neki od građana su naglasili kako “vlada nije samo vlada lijevičara, nego svih građana”, kao i to da ovim potezom demonstranti žele poslati jaku poruku vladajućoj strukturi.

Demonstranti su se nakon nekog vremena sami razišli, a policija nije imala nijednu intervenciju. Na večerašnjim protestima na trgu Sintagma bili su prisutni predsjednik parlamenta Zoi Konstantopolu, ministar unutrašnjih poslova Nikolas Vucis, kao i neki parlamentarni zastupnici vladajuće stranke.