Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hofer: Referendum u Austriji ako EU postane više centralizirana

norbert_hofer

Predsjednički kandidat austrijske krajnje desnice Norbert Hofer izjavio je da će insistirati na referendumu o članstvu u EU ukoliko blok postane više centraliziran nakon Brexita.

On je izjavio za BBC da, iako je blok od 28 članica bitan za Austriju, želi “bolju Evropsku uniju”.

Ponovno održavanje predsjedničkih izbora zakazano je za 4. decembar a ankete ukazuju na krajnje neizvjestan izborni ishod.

Ukoliko Hofer pobjedi, on će postati prvi šef države jedne članice EU koji dolazi iz ekstremne desnice.

Njegov nezavisni suparnik, Alexander Van der Bellen, pobjedio je na izborima održanim u maju ali oni su poništeni.

Bivši čelnik Stranke zelenih pobijedio je Hofera s marginom od 30.863 glasa a austrijski viši sud prihvatio je žalbu da su izborna pravila o glasovima pristiglim putem pošte prekršena.

Hoferova Slobodarska stranka tvrdila je tada da su glasovi pristigli putem pošte bili ilegalni i da se njima na nekorektan način bavilo u 94 od 117 oblasti.

Iako je njegova uloga uglavnom ceremonijalna, austrijski predsjednik ima ovlasti da raspusti donji dom parlamenta, Nacionalno vijeće, i da sazove izbore.

Kandidat Slobodarske stranke izjavio je za BBC da niko ne treba da se plaši njega kao čelnika. Kazao je, ipak, da su muslimani koji žive u Austriji dio društva, “islam nije dio naših vrijednosti”.

Čelnik krajnje desnice insistira da glasanje o njemu neće biti glasanje o austrijskom napuštanju EU ili o “Oexitu”.

Hofer je, ipak, izjavio za BBC da dvije stvari mogu promijeniti njegovo mišljenje.

Jedna je svaka buduća odluka o prijemu Turske u EU. Iako je Turska dugo u pristupnim pregovorima, malo je vjerovatno da će se pridružiti EU u skorije vrijeme.

Druga je odgovor EU na britansko napuštanje bloka.

– Ako odgovor na Brexit bude više centralizirana EU, razvlašćivanje nacionalnih parlamenata i ponašanje Unije kao države, u tom slučaju moramo održati referendum u Austriji, jer bi to dovelo do ustavnih promjena – kazao je Hofer.