Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hollande, Schauble i Juncker žele vladu zemalja eura

HollandeMerkel

Francuski predsjednik François Hollande javno poziva na stvaranje “vlade eurozone” koja bi imala i vlastiti proračun i vlastiti parlament, a njemački ministar finansija Wolfgang Schauble, prema neslužbenim informacijama Der Spiegela, spreman je prepustiti dio njemačkog poreza budućem proračunu eurozone, nad kojim bi bdio eurozonski ministar finansija.

Utopija ili stvarnost

Iako obje ideje – i Hollandeova koju je iznio u autorskom tekstu u francuskom sedmičniku Journal du Dimanche, i Schaubleova, za koju njemački sedmičnik Der Spiegel tvrdi da ima podršku i predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera – još zvuče više kao utopijsko razmišljanje o budućnosti nego konkretni politički potezi u sadašnjosti, činjenica da se ponovno pojavljuje ideja o stvaranju institucija unutar eurozone govori sama za sebe.

Prvi koji je zagovarao posebnu vladu eurozone, osim nacionalnih vlada, i uz Evropsku komisiju kao “vlade” za svih 28 članica EU, bio je bivši predsjednik Komisije Jacques Delors.

Sadašnji predsjednik EK Juncker oformio je radnu grupu, na čijem je čelu bivši italijanski premijer Mario Monti, koja treba predložiti nove načine na koje bi EU prikupljao vlastite prihode. Jedno od rješenja te grupe moglo bi biti prepuštanje dijela poreza, koji sada idu u nacionalne proračune, budućem zajedničkom proračunu zemalja eurozone.

Der Spiegel citira neimenovani izvor iz njemačkog ministarstva finansija koji kaže “spremni smo o tome ozbiljno raspravljati”. Schauble je poznat kao političar koji odavno, još od 1994., zagovara stvaranje snažnije jezgre unutar EU od zemalja koje se žele još više povezati u, praktički, federaciju. To bi stvorilo EU s dvije brzine: povezanije zemlje išle bi naprijed brže, a one koje se ne žele odreći većeg dijela suvereniteta išle bi sporije u smjeru integracija. No, nejasno je kako bi Hollande pomirio ideju o stvaranju vlade eurozone s tradicionalnim francuskim stavom da suverenitet treba čuvati na nacionalnom nivou.

Iznad samih sebe

“Francuska je spremna jer se, kako je pokazao i Jacques Delors, uzdiže iznad same sebe kad preuzima inicijativu u Evropi”, napisao je Hollande u tekstu za sedmičnik Journal du Dimanche.

Nicolas Veron, analitičar uglednog instituta Bruegel u Bruxellesu, komentirao je za Financial Times kako je ideja ekonomske vlade na nivou EU prisutna u francuskoj politici desetljećima. No, dodao je Veron, nikad nismo vidjeli što to tačno znači. Nikad takva ideja nije detaljno prezentirana na papiru.