Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Evropske agencije za lijekove

lijekovi

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova poslalo je službeno priopćenje u kojem obavještava kako se Hrvatska službeno povukla iz kandidature Zagreba kao mogućeg sjedište Evropske agencije za lijekove (EMA), jer “postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, a bio je podložan sugestivnim ocjenama same Evropske agencije za lijekove”, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska agencija za lijekove (EMA) traži novo sjedište do 2019. godine kada će Velika Britanija napustiti članstvo u Evropskoj uniji, pa će EMA preseliti iz Londona u neki drugi evropski grad. Kandidirano je 18 evropskih gradova za sjedište ove ugledne i finansijski snažne agencije koja će svakom domaćinu donositi značajnu dobit.

O gradu finalistu danas će odlučivati ministri vanjskih poslova EU članica na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu.

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP) priopćeno je kako je Republika Hrvatska odlučila povući kandidaturu za sjedište Evropske agencije za lijekove.

“Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine. Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Evropske agencije za lijekove”, stoji u priopćenju.

Ipak, poručuje se kako je Republika Hrvatska u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo takmičenja za sjedište budućih agencija i tijela Evropske unije.

“Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Evropske unije”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Uz Zagreb, koji je odustao u posljednjem trenutku, kandidati su Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofija, Stockholm, Malta, Beč i Varšava.

EMA je najveća evropska agencija s gotovo 900 zaposlenih koja djeluje od 1995. godine, a zadužena je za nadzor, znanstvenu evaluaciju i sigurnosnu procjenu lijekova u EU.