EU u fokusu

Hrvatska pozdravlja povratak proširenja u fokus EU-a

16/02/2018

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić pozdravila u petak u Sofiji ponovni fokus EU-a na politiku proširenja te potvrdu perspektive članstva u EU za svih šest država jugoistočne Europe.

Šefovi diplomacija zemalja EU na neformalnom su sastanku u Sofiji imali su prigodu razmijeniti stajališta o politici proširenja nakon što je 6. veljače objavljena strategija proširenja na zapadni Balkan.

Pejčinović Burić pozdravila je ponovni fokus EU-a na politiku proširenja i potvrdu perspektive članstva u EU za svih šest država jugoistočne Europe, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova RH.

Istaknula je važnost da EU ostane otvorena za daljnja proširenja, ali i upozorila da države jugoistočne Europe trebaju pokazati političku volju i jasnu predanost reformama i ispunjavanju potrebnih kriterija za članstvo u EU, što se poglavito odnosi na pitanja naslijeđa rata, pomirbu, ali i na rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, javlja Hina.

Ministrica je u izjavi novinarima u četvrtak naglasila da je Hrvatska načelno za proširenje Europske unije, ali se protivi mijenjanju sadržaja dokumenata koji određuju kako će se voditi taj proces.

Upozorila je da se u nedavno objavljenoj Strategiji Europske komisije o proširenju za rješavanje graničnih prijepora navodi arbitraža kao jedino rješenje ukoliko izostane bilateralni dogovor.

To za Hrvatsku nije prihvatljivo, rekla je ministrica. Objasnila je da se u pregovaračkom okviru za pristupanje EU predviđa rješavanje graničnih pitanja i putem stalnih međunarodnih pravosudnih institucija.

Hrvatska smatra da se rješavanje graničnih pitanja ponajprije treba tražiti u bilateralnim pregovorima.

Ako taj put ne poluči rezultatom, dogovorno treba rješenje tražiti uhodanim i predvidivim mehanizmima kao što je Međunarodni sud pravde, rekla je.

Politika proširenja mora i dalje ostati utemeljena na strogoj i pravednoj uvjetovanosti i načelu individualnih postignuća, rekla je hrvatska ministrica.

Tijekom dva dana ministri su u Sofiji razgovarali o aktualnim temama – Siriji, strategiji EU-a, o perspektivi proširenja i pojačanom angažmanu s državama jugoistočne Europe, Sjevernoj Koreji te s ministrima vanjskih poslova država kandidatkinja o sigurnosti i obrani.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.