Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Hrvatska razrješava svoje predstavnike na Arbitražnom sudu

30/07/2015

Na prijedlog ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić pokreće se postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatska i Vlade Republike Slovenije potpisan 2009. godine zbog njegove povrede od Republike Slovenije.

Ministarstvo vanjskih poslova uputit će diplomatsku notu Vladi Republike Slovenije kako su zbog povrede odredaba Sporazuma istekli uvjeti za njegov prestanak po međunarodnom pravu.

Hrvatska razrješuje svoje zastupnike u postupku pred Arbitražnim sudom koji je trebao utvrditi graničnu crtu na moru između dvije zemlje.

Ministrica Pusić je kazala kako se radi o posljedicama svega ovoga što se ustanovilo u zadnjih nekoliko tjedna u punom smislu, ali gdje su određene sumnje postojale od proljeća. Radi se o kršenju Sporazuma o arbitraži od slovenske agentice i slovenskog člana arbitražnog suda koji su u međuvremenu dali ostavke.

“Nakon uvida u njihov razgovor i komunikacije koji nitko nikada nije opovrgnuo, može se ustanoviti da se radi ne samo o kompromitaciji to dvoje ljudi nego i predmeta, budući da su u sam predmet, na osnovu kojega treba donijeti odluke, nakon početka rasprave arbitara, unošeni protupravno dodatni dokumenti i informacije. Zato smo smatrali da su proces i predmet tako kompromitirani da je nemoguće na ovaj način nastaviti rješavanje pitanje granica između Hrvatske i Slovenije“, kazala je Pusić na sjednici Vlade.

Pusić je ustvrdila kako je Sabor jučer raspravio prijedlog Vlade i jednoglasno donio zaključak da se pokrene proces okončanja Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom potpisan 2009. godine sa 141 glas za, odnosno jednoglasno.

Ministrica Pusić je jučer izvijestila diplomatski zbor u Hrvatskoj i hrvatske predstavnike u svijetu o genezi ove odluke kako bi se prezentiralo hrvatsko stajalište.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.