Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska traži od EU 1,6 miliona eura pomoći

hrvatska-vlada1

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici je odobrila Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) da putem Evropske unije (EU), Koordinacijskog centra za odgovor na krizne situacije, zatraži materijalnu pomoć za prihvat migranata u Hrvatskoj.

Odobrenjem zahtjeva od strane nadležnih evropskih institucija državne robne zalihe bi se mogle popunjavati potrebnim materijalima kojih nedostaje na terenu.

Hrvatska će Vlada, na prijedlog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, zatražiti 12 miliona kuna (oko 1,6 miliona eura).

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je kazao kako je Hrvatska materijalno izbjegličku krizu do sada rješavala iz robnih rezervi.

Istaknuo je kako se intenzivno troše deke i kreveti i kako se, unatoč svoj pomoći od UNHCR-a i drugih organizacija te ljudi koji donose pomoć, potroši i po 13.500 deka.

Kazao je kako je Hrvatska uputila apel prema Evropskoj uniji kako bi uspjela i dalje stabilizirati situaciju sa izbjeglicama na svom teritoriju uslijed nadolazeće zime.