Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

I Španija 1. jula ukida ograničenja za radnike iz Hrvatske

27/06/2015

Španjolska je odlučila ukinuti ograničenja za pristup hrvatskih radnika španskom tržištu rada uvedena nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013., priopćila je španska vlada.

Vlada je na sjednici u petak prihvatila prijedlog ministarstva rada i socijalne sigurnosti i nakon isteka dvogodišnjeg prijelaznog perioda neće obnoviti mjere kojima bi regulisala pristup hrvatskih državljana tržištu rada u Španiji.

[pull_quote_right]Španija je nakon Njemačke, Belgije i Luksemburga četvrta zemlja koja je objavila da neće iskoristiti dodatne mogućnosti[/pull_quote_right]

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog perioda u kojemu države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli “2+3+2”, što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produžiti za još tri godine, te uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Kad je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, 13 zemalja (Njemačka, Grčka, Francuska, Holandija, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španija, Luksemburg, Italija i Malta) iskoristile su mogućnost da u prve dvije godine hrvatskim radnicima ograniče pristup svojim tržištima rada.

Španija je nakon Njemačke, Belgije i Luksemburga četvrta zemlja koja je objavila da neće iskoristiti dodatne mogućnosti i da od 1. jula ukida sva ograničenja pristupu svom tržištu rada hrvatskim državljanima.

Slovenija i Austrija najavile su da će produžiti ograničenja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.