Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa „EU i TI”: Najbolji debatanti odlaze u Brisel

2

Zahvaljujući inicijativi Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini pod nazivom ”EU i TI”, u protekla četiri mjeseca, preko 500 studenata iz cijele BiH su posjetili sjedište EU u Sarajevu, gdje su sa zvaničnicima Europske unije razgovarali perspektivi BiH u EU, postavljali brojna pitanja i istraživali mogućnosti za aktivnije uključivanje u proces europskih integracija.

1

Nakon 12 poludnevnih posjeta sjedištu EU u BIH, 22 studenta Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Zenici, Univerziteta Istočno Sarajevo sa Medicinskim fakultetom iz Foče, Univerzitetskim centrom iz Bijeljine, Ekonomskim fakultetom iz Brčkog i Internacionalnog Burch Univerziteta sudjelovali su na debatnom takmičenju koje je održano u Sarajevu, od 3. do 4. juna 2015.

Tokom prvog dana takmičenja svih 11 studentskih timova su se svojim prezentacijama natjecali u temama koje se odnose na trenutnu socio-ekonomsku situaciju i položaj mladih u BiH.

Tokom drugog dana, šest polufinalista univerzitetskih i fakultetskih timova, podjeljeni na afirmacijske i negacijske timove, su debatirali o temama koje uključuju Sporazum za rast i zapošljavanje, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, aktivnosti mladih u reformskim procesima kao i BiH u EU integracijskom procesu.

4

Premda su svi studenti pokazali visok nivo znanja i posvećenosti EU integracijskom procesu, sudije su potvrdile da su pobjednici, kao najbolji afirmacijski i negacijski tim, Univerzitet u Banja Luci i Univerzitetski centar Bijeljina, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Priznanja o sudjelovanju studentima je uručio lično dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH. Tom prilikom, jedan od pobjednika, Dušan Kondić, student Univerziteta u Banja Luci je naglasio:

’’Bila je ovo izuzetna prilika razmjeniti mišljenja sa vršnjacima o EU integracijama i položaju mladih u BIH. Moja kolegica i ja smo imali to zadovoljstvo da budemo izabrani za najbolje debatante, na što smo naravno, izuzetno ponosni.’’

3

Nakon EU Debatnog takmičenja, 17 studenata koji su dokazali iznimno dobro poznavanje EU integracijskog procesa kao i mogućnost da o tome debatuju korištenjem argumenata i putem pisanja eseja će putovati u Brisel 15. juna ove godine.

Oni će dobiti priliku da predstave svoja promišljanja i prezentiraju zaključke sa debatnog takmičenja, zvaničnicima Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske komisije.

U cilju ohrabrivanja studenata da se i dalje lično usavršavaju kao debatanti, planirana je i posjeta Europskom Parlamentu.