Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Integracija jugoistočne Evrope u EU osigurava stabilnost u regiji

PSSEECP

Integracija jugoistočne Evrope kao cjeline u Evropsku uniju (EU) jedan je od najznačajnijih mehanizama za obezbjeđenje stabilnosti i napretka u regiji navedeno je u rezoluciji koja je usvojena na sastanku Generalnog komiteta Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP-a) za pravosuđe, unutrašnje poslove i saradnju u oblasti bezbjednosti, javlja Anadolu Agency (AA).

U usvojenoj rezoluciji naglašava se značaj efikasnih mehanizama za nastavak parlamentarne saradnje, posebno u oblasti pravosuđa, te ističe potreba za uspostavljanje saradnje između sudija, tužilaca i pravosudnih institucija s ciljem jačanja regionalne saradnje u oblasti pravosuđa.

Takođe se poziva na efikasnije provođenje reformi u području pravosuđa i vladavine prava, uključujući i politiku borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. U rezoluciji se naglašava i potreba efikasne borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te poziva na djelovanje, u skladu sa međunarodnim pravom, protiv onih koji finansiraju ili pružaju podršku i utočište terorističkim grupama.

U rezoluciji se podstiče unapređenje regionalne saradnje između parlamenata zemalja članica SEECP-a u razmjeni najboljih praksi, usvajanju i usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, kao i u jačanju nadzorne funkcije parlamenata. Rezolucija potvrđuje i važnost uloge parlamenata u aktivnom doprinosu promovisanju procesa proširenja EU, kao i u podsticanju razmjene znanja i iskustva s parlamentima država članica SEECP-a koje nisu članice EU.

Na istom dijelu sastanka usvojen je izvještaj pod nazivom “Bezbjednosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi – regionalni odgovor”.

U Zagrebu su održani sastanci Generalnog komiteta PSSEECP-a za pravosuđe, unutrašnje poslove i saradnju u oblasti bezbjednosti i Generalnog komiteta PSSEECP-a za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu.

Na sastanku Generalnog komiteta PSSEECP-a za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu razmatran je izvještaj pod nazivom “Smanjenje zavisnosti od nabavke energije u jugoistočnoj Evropi”, kao i nacrt rezolucije o toj temi. Ova dva dokumenta smatraće se usvojenim ukoliko u narednih deset dana na njihov sadržaj ne budu dostavljeni amandmani.

Na sastancima Generalnog komiteta PSSEECP-a za pravosuđe, unutrašnje poslove i saradnju u oblasti bezbjednosti i Generalnog komiteta PSSEECP-a za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu u ime BiH učestvovali su zamjenici predsjedavajućeg delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Bariša Čolak i Momčilo Novaković.