Integracija regiona u EU i NATO rješenje za sva pitanja

omerovic krug 99 (2)

Stav Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 je da je izgradnja demokratske Srbije neosporno bitan činilac demokratizacije i izgradnje demokratske Bosne i Hercegovine.

Ovu tvrdnju iznio je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović uoči redovne sesije ove asocijacije, čija je današnja tema bila “Regionalno povezivanje i nacionalne manjine”.

Kulenović smatra da nacionalne manjine u Srbiji i BiH trebaju vršiti uticaj dvostrano.

– Ukupnom izgradnjom demokratske Srbije trebaju uspostavljati standarde i principe koji vrijede u cijelom demokratskom svijetu, posebno u Evropskoj uniji. S druge strane, na taj način trebaju doprinositi principima uspostavljanja demokratske BiH – kazao je.

Konstatovao je da se BiH ne obezbjeđuje mogućnost izgradnje demokratske države, što koči njen ukupan razvoj, stabilnost i mir.

Jedan od uvodničara današnje sesije, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Enis Imamović, smatra da je potrebno raditi na unapređenju regionalne saradnje kroz koju treba doći i do poboljšanja položaja nacionalnih manjina.

Budući da je Imamović poslanik u Narodnoj skupštini Srbije iz Sandžaka, ukazao je na posebnu vezu između BiH i Sandžaka u kojem Bošnjaci žive kao većinski autohton narod, ali i kao brojčana manjina u Srbiji i Crnoj Gori.

Naglasio je da državni vrh Srbije gotovo bez izuzetka pokušava sebe postaviti u nadređeni položaj u odnosu na BiH kada je u pitanju Dejtonski sporazum, predstavljajući sebe kao neku vrstu garanta tog sporazuma.

– To nije tačno, jer je Srbija, zajedno sa BiH i Hrvatskom, ravnopravna potpisnica Dejtonskog sporazuma – tvrdi Imamović.

Rješenje za sva pitanja on vidi u integraciji regiona u EU i NATO, jer u tim sistemima postoje standardi za unapređenje regionalne saradnje i poboljšanje odnosa između država u regionu.

Novinarima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji doc.dr. Hasim Mekić, koji se osvrnuo na pitanje bosanskog jezika te istakao da im je cilj doprinijeti poboljšanju obrazovanja na bosanskom jeziku.

– Činimo sve da taj proces bude što kvalitetniji te da u tom procesu sarađujemo sa ostalim nacionalnim vijećima – kazao je.

Istakao je da je interes Bošnjačkog nacionalnog vijeća da u okviru svojih mogućnosti da svoj doprinos poboljšanju života građana u određenim regijama.

Želja i namjera im je, kako je rekao, da urede društvenu zajednicu na dobrobit svih građana, zaključivši da svi imaju jedan zajednički cilj, a to je Evropa.