Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko: BiH mora učiniti još više kako bi iskoristila ponudu EU

inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko se ove sedmice sastao sa visokorangiranim zvaničnicima francuskog i njemačkog ministarstva vanjskih poslova kako bi ih informirao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

– Napredak na putu ka EU i dalje je sveobuhvatni i pozitivni politički cilj koji je zajednički svima unutar cjelokupnog političkog spektra u Bosni i Hercegovini – rekao je visoki predstavnik, naglašavajući da vlasti moraju učiniti još više kako bi iskoristili ponudu Evropske unije za intenzivniju integraciju.

– Podrška procesu integracija ne može se svoditi samo na verbalnu nego mora postati direktnija, praćena konkretnim aktivnostima. Iskustva drugih zemalja su pokazala da napredovanje ka članstvu u EU donosi strana ulaganja i ekonomski razvoj. To je u interesu svih građana u BiH i razlog zašto se proces integracija treba dodatno ubrzati – rekao je Inzko.

Također je istakao da je od ključne važnosti da se poštuju Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH. Tokom razgovora je istakao kako u periodu koji je pred nama politički lideri moraju osigurati da se izbori 2018. održe i da se njihovi rezultati nesmetano provedu.

Visoki predstavnik isto tako je naglasio da BiH treba ojačati vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

– Lideri stranaka i institucija trebaju više podržati pravosudne institucije na nivoima na kojima rade i prestati podrivati njihov rad. Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno od političkih pritisaka, ima ključni značaj za poboljšanje cjelokupne političke i ekonomske situacije u BiH – istakao je Inzko.

Tokom svog boravka u Parizu, visoki predstavnik se, među ostalim, sastao i s Ericom Danonom, zamjenikom generalnog direktora za politička i sigurnosna pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske, i Marielle de Sarnez, predsjednicom Komisije za vanjske poslove francuske Narodne skupštine. U Berlinu se, među ostalim, sastao s Jurgenom Hardtom, predstavnikom za vanjske poslove parlamentarne grupe CDU/CSU u Bundestagu, Christianom Hellbachom, direktorom za jugoistočnu Evropu pri njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, kao i novim savjetnikom Angele Merkel za vanjsku politiku, Janom Heckerom, saopćeno je iz OHR-a.