Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko: Poziv bh. vlastima da se fokusiraju na put ka EU

inzko-press-2

Iz ureda visokog predstavnika (OHR) za BiH kažu da tokom ove sedmice Valentin Inzko boravi u Washingtonu i New Yorku, gdje će podnijeti 51. izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih navija, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da će za vrijeme boravka u Washingtonu, visoki predstavnik sastati sa visokorangiranim zvaničnicima Bijele kuće, Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država i State Departmenta, kao i sa članovima Republikanske stranke predsjednika Donalda Trumpa u američkom Kongresu.

Nakon podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, koje je planirano za četvrtak, visoki predstavnik Inzko će se sastati sa nekoliko stalnih predstavnika zemalja članica UN-a.

Inzko će iskoristiti priliku da upozna svoje sagovornike s trenutnim razvojem političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i s političkim trendovima i perspektivom za BiH.

“Bosna i Hercegovina nastavlja poduzimati napore na putu ka evroatlantskim integracijama. Vlastima BiH je uručen upitnik Evropske unije, a okončano je i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Još jednom pozivam vlasti na svim nivoima da se fokusiraju na put koji BiH vodi ka EU i da u tom smislu ubrzaju svoje aktivnosti”, poručuje Inzko.

Uprkos ovim pozitivnim naporima, BiH se u proteklih šest mjeseci, također, suočila i sa nekim izazovima koji su navedeni u izvještaju visokog predstavnika.

“U pogledu predstojećih aktivnosti, u BiH u jesen 2018. godine slijede opšti izbori. Organi vlasti BiH moraju osigurati ispunjenje svih uslova potrebnih za neometano održavanje izbora i što bržu implementaciju izbornih rezultata”, rekao je visoki predstavnik.

Poruka visokog predstavnika vlastima BiH je da što bolje iskoriste predstojeći period da bi pokazali biračima da mogu naporno raditi kako bi osigurali bolju budućnost i proveli konkretne reforme u cilju poboljšanja situacije u zemlji, zaključuju iz OHR-a.