EU u fokusu

Irska odbacila britanski prijedlog o granici nakon Brexita

08/09/2017

Irska je u petak odbacila britanske prijedloge o granici s Irskom nakon Brexita, nazvavši ih neuvjerljivim, dan nakon što je glavni pregovarač Evropske unije izjednačio te prijedloge sa zahtjevom da EU obustavi provođenje svojih zakona za Veliku Britaniju.

Međutim, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, govoreći na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Tallinnu, rekao je da rješenje “nije izvan dometa ljudske pameti”, javlja Reuters.

Granica između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske trenutno je otvorena za slobodan protok robe, s obzirom na to da je ona unutrašnja granica EU. Ali kada Britanija napusti Uniju, na tu granicu će se početi primjenjivati carinski propisi EU.

Uspostavljanje fizičke granice moglo bi ponovo oživjeti brige za sigurnost 20 godina nakon mirovnog sporazuma s Dublinom koji je okončao višegodišnje građanske sukobe u Sjevernoj Irskoj i doveo do ukidanja vojnih i policijskih kontrolnih punktova.

Velika Britanija je predložila “nevidljivu granicu” koja ne bi imala granične postaje ili imigracijske kontrole između ove dvije zemlje, ali nije dala nikakve čvrste prijedloge o tome kako bi carinska granica između Sjeverne Irske i Republike Irske trebala biti nadzirana.

Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier u četvrtak je kazao da bi britanski prijedlozi mogli ugroziti jedinstveno tržište ovog bloka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.