Italijani glasaju na referendumu o ustavnim promjenama

italija

Jutros u sedam sati širom Italije otvorena su birališta za 46.714.950 registriranih birača koji će se izjasniti na referendumu o izmjeni ustava.

Riječ je o najznačajnijem referendumu u toj zemlji još od Drugog svjetskog rata kojem je cilj politička stabilizacija u zemlji koja je od 1946. godine promijenila 60 vlada.

Ustavne promjene, ukoliko budu podržane, ograničit će snagu Senata i olakšati vladi usvajanje zakona, odnosno došlo bi do pojednostavljivanja zakonodavnog sistema, budući da više neće postojati gornji i donji dom parlamenta.

Izmjene ustava predložio je premijer Matteo Renzi koji je najavio da će podnijeti ostavku ukoliko na referendumu pobijedi “ne”, odnosno ukoliko se ne podrži prijedlog da predloženi zakoni ubuduće trebaju odobrenje samo donjeg doma parlamenta, za razliku od sadašnjeg sistema koji zahtijeva odobrenje oba doma.

Renzijevom ostavkom, kako tvrde analitičari, otvorio bi se put populističkom pokretu “Pet zvjezdica” (M5S) kojem sve više raste popularnost, a koji se od ranije zalaže za referendum o izlasku iz jedinstvene evropske valute.

Posljednji referendumi u Evropi i njihove najave imale su priličan odjek posebno nakon juna kada su Britanci izglasali Brexit, izlazak iz EU. Osim čelnika EU, u Italiju su uprte i oči svjetskih berzi koje strahuju od ugrožavanja eura na kursnoj listi

Birališta će biti otvorena do 23 sata, a prvi preliminarni rezultati očekuju se u noći s nedjelje na ponedjeljak.