Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Matteo Renzi podnio ostavku nakon poraza na referendumu

renzi

Italijanski premijer Matteo Renzi je večeras predsjedniku Italije Sergiju Mattarelli podnio ostavku nakon poraza koji je pretrpio u nedjelju, na referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio.

“Nakon što je italijanski parlament usvojio budžet za 2017. godinu, premijer Matteo Renzi je podnio ostavku”, navodi se u saopćenju Ureda predsjednika Italije.

Dodaje se kako je predsjednik Mattarella tražio da Vlada na čelu s Remzijem nastavi obnašati dužnost do formiranja nove vlade.

U saopćenju se navodi da će Mattarella početi konsultacije s liderima nekoliko stranaka, radi formiranja nove vlade.

Renzi, lider Demokratske stranke, podnio je ostavku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio zakon o budžetu za 2017. godinu. Pretpostavljalo se da bi budžet mogao biti usvojen u petak, ali se to ipak desilo dva dana ranije.

Podsjetimo, Renzi (41), najmlađi italijanski premijer dosad, najavio je da će podnijeti ostavku na premijersku funkciju poslije pretrpljenog poraza na referendumu na kojem su Italijani glasno odbacili njegove predložene izmjene Ustava, koji je imao za cilj jačanje centralne vlasti i radikalnu promjenu parlamenta kroz smanjenje i ograničavanje moći Senata.

Renzi je na konferenciji za novinare u Rimu, poslije objavljivanja preliminarnih rezultata, istakao da preuzima punu odgovornost za ubjedljiv poraz na referendumu.