Izaslanstvo PSBiH na jesenjem zasjedanju PS Vijeća Evrope

vijece evrope

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) koje čine predsjedatelj Izaslanstva Senad Šepić, zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto i članovi Izaslanstva Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut sudjelovat će na četvrtom dijelu redovitog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će od 9. do 13. oktobra biti održano u Strasbourgu.

Kako je najavljeno, tokom jesenjeg zasjedanja PSVE raspravljat će se o listi kriterija za ljudska prava Venecijanske komisije, o procesuiranju i kažnjavanju zločina protiv čovječnosti ili mogućeg genocida koje je počinio ISIL, kao i o novim prijetnjama vladavini prava u državama članicama Vijeća Europe.

Također, predviđeno je da sudionici razgovaraju i o promicanju ljudskih prava i ukidanju diskriminacije nad interseksualnim osobama, o sastanku na vrhu Vijeća Europe u cilju obrane i promicanja demokratske suradnje u Europi, kao i o stečevini Vijeća Europe, odnosno kako sačuvati 65 godina uspješne međuvladine suradnje.

Sudionici će, prema najavama, raspravljati i o funkcioniranju demokratskih institucija u Azerbajdžanu, kao i o tome što azerbajdžansko predsjedavanje Vijećem Europe može učiti po pitanju poštivanja ljudskih prava.

Bit će razmotrene i aktivnosti Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u 2016. i 2017. godini, a raspravljat će se i o nadgledanju provedbe Rezolucije br. 1903 (2012) o promicanju i jačanju transparentnosti, odgovornosti i integriteta članova PS, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.