Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložbom dječijih radova obilježen Dan evropske klimatske diplomatije

djecja-izlozba-eu-klima5

Povodom “Dana evropske klimatske diplomatije“ jučer je u prostorijama EU info centra u Sarajevu upriličena izložba dječijih radova kreiranih 1. juna tokom radionice ekološke grafike realizirane u saradnji sa priznatom vizuelnom bh. umjetnicom Taidom Jašarević i učenicima iz Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić“ iz Sarajeva.

Otvaranju izložbe koja na simboličan način predstavlja dječiju perspektivu i osvrt na globalne klimatske promjene, prisustvovali su i prisutne pozdravili šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars – Gunnar Wigemark, ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH, Christian Hellbach, te ambasadorica Republike Francuske u BiH, Claire Bodonyi.

“Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova današnjice sa kojima se svi neminovno suočavamo. Kada kažem svi, mislim naravno na nas, odrasle, ali prvenstveno na djecu, buduće naraštaje. Zato mi je zadovoljstvo mi je da vidim ove umjetničke radove čiji su autori djeca. Također, sa ponosom ću istaknuti da su klimatske promjene jedan od prioriteta Evropske unije. Imamo jako puno prioriteta, ali sa sigurnošću mogu još jednom ponoviti da su klimatske promjene jedan od ključnih prioriteta”, istakao je ambasador Wigemark.

Bh. umjetnica Taida Jašarević istakla je da su djeca iz likovne sekcije osnovne škole Musa Ćazim Ćatić iz Sarajeva tokom radionice imali priliku da nauče nove metode i procese kreiranja slikovnih predstava.

“Nadamo se da će ovaj proces podstaći njihovu maštu i radoznalost te ih ohrabriti da nastave razvijati svoju kreativnost u polju likovnog stvaraštva”, zaključila je Jašarević.

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova 21. vijeka, te predstavljaju rizik za međunarodni prosperitet i sigurnost. Prvi njemačko-britansko-francuski “Dan klimatske diplomatije” održan je 9. septembra 2014. godine. Događaji održani toga dana u njemačkim, britanskim i francuskim predstavništvima u više od 30 zemalja istakli su važnost partnerstva EU klimatske diplomatije, predstavili uspješne klimatske projekte i naglasili potrebu za
trajnom klimatskom akcijom.

Ove godine EU je obilježila “Dan evropske klimatske diplomatije” 17. juna događajima u evropskim glavnim gradovima i u predstavništvima u inostranstvu. Obilježavanjem ovog datuma nastoji se istaknuti pozitivna akcija koja je u toku širom svijeta u saradnji sa EU i njezinim državama članicama, te podstaći opsežna rasprava i zajednički odgovor na klimatske promjene.

Svi ljubitelji umjetnosti mogu doći u prostorije EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH (Skenderija 3a) u Sarajevu i pogledati izložbu od 17. juna do 1. jula 2015. godine od ponedeljka do petka od 09:30 do 17:30 sati.

EU info centar je projekat koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o Evropskoj uniji, njenim institucijama, politikama i programima, te o odnosima BiH i EU.

Za više informacija o Danu evropske klimatske diplomatije: ec.europa.eu/clima/