Japan snažno podržava proces pridruživanja naše zemlje EU

final foto Kristo – Japanski ambasador

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Japana u našoj zemlji Kazuya Ogawu.

Ambasador Ogawa interesovao se za aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, te naglasio da Japan snažno podržava proces pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji.

On je predsjedavajuću Krišto upoznao sa programom obilježavanja 20. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Japana. Prema tom programu, naredne 2016. godine biće razmijenjene posjete najviših zvaničnika dvije države, a u BiH će stići predstavnici vodećih japanskih kompanija kako bi razmotrili mogućnost investiranja u našu zemlju. Konačno, ovim programom predviđena je i organizacija velikog događaja kojim bi se zvaničnici i građani BiH upoznali sa bogatstvom japanske kulture.

Govoreći o političkoj situaciji u našoj zemlji, predsjedavajuća Krišto naglasila je da postoji zajedničko opredjeljenje svih značajnih političkih faktora u Bosni i Hercegovini da se ide putem evropskih integracija, ali i upozorila da je, kako je rekla, postojeće ustavno uređenje jedna od najvećih prepreka na tom putu.

Predsjedavajuća Krišto ocijenila je da ima pozitivnih pomaka u procesu evropskih integracija i dodala da reforme idu sporo zbog potrebe da se riješe ključna pitanja, poput promjena Ustava i Izbornog zakona BiH, te reforme pravosuđa.

Zahvaljujući se ambasadoru na značajnoj donatorskoj pomoći njegove zemlje Bosni i Hercegovini, predsjedavajuća Krišto naglasila je da je Japan zemlja koju svi u našoj državi izuzetno poštuju i s kojom Bosna i Hercegovina želi da gradi najbolje moguće odnose.