Jedina budućnost BiH je Evropska unija

Učesnici konferencije Partnerstvo za novi pristup EU – koraci k

Učesnici Konferencije “Partnerstvo za novi pristup EU – koraci ka napretku”, koja se danas održava u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) poručili su da je Evropska unija (EU) jedina budućnost zemlje.

Konferencija je organizovana kako bi stvorila priliku da predstavnici vlasti, civilnog društva i međunarodne zajednice počnu dijalog i daju doprinos pravljenju plana reformi u skladu sa Izjavom o principima pristupa BiH Evropskoj uniji (EU).

Učesnici konferencije Partnerstvo za novi pristup EU - koraci ka napretku: Jedina budućnost BiH je EU

Organizator je Demokratska inicijativa za Evropu, neformalna grupa predstavnika političkih partija (HDZ BiH, SNSD, SDA, HDZ 1990, PDP, SDP, SBiH), uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta, koja već četvrtu godinu radi na aktuelnim pitanjima na putu BiH ka evroatlantskim integracijama poštujući demokratske principe uvažavanja i pronalaženja rješenja zasnovanih na kompromisu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prisustvovao je današnjoj konferenciji, a u izjavi novinarima je kazao da je “jedina budućnost BiH EU”.

“Sve te teorije o tome da će se EU raspasti prije nego što mi uđemo, da će euro da kolapsira, pokazale su se potpuno netačnim. EU je suviše snažna i nosi puno interesa da ne bi bila u stanju da prevaziđe svoje unutrašnje izazove. Nama je mjesto tamo. Bez ulaska u EU ne vidim ni političku ni ekonomsku perspektivu BiH”, poručio je Ivanić.

Mišljenja je da je obaveza da se na tome svi maksimalno angažuju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je vrijeme da se sa retorike pređe na djela Ivanić kaže da “ne može govoriti u ime onih koji to ne rade”.

“Činim da se stvari pokrenu, ali to pitanje treba uputiti ovim trima partijama koje čine Vladu Federacije i federalni dio Vijeća ministara”, dodao je Ivanić.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson podsjetio je da su Njemačka i Velika Britanija pokrenule novu inicijativu za BiH koja je postala strategija EU.

Kako Ferguson kaže, očekivali su da će tu biti prostora za demokratske institucije poput parlamenta, a ne samo za političke vođe. Prema njegovim riječima, visoki dužnosnici ove dvije zemlje nedavno su u BiH govorili o važnosti parlamenta kao kontrolnog mehanizma koji će natjerati vlade da budu odgovorne u kreiranju svojih politika.

“Zato mi je zadovoljstvo vidjeti da su parlamentarci preuzeli ovu inicijativu i mislim da će to u narednim mjesecima voditi ka napretku”, poručio je Ferguson.

Martin Raguž, jedan od članova Demokratske inicijative za Evropu, kazao je da je u pitanju izuzetno značajan skup.

Govoreći o dobrom odzivu ključnih osoba sa svih nivoa vlasti u BiH, Raguž je kazao da se time pokazuje da “možemo poslati zajednički poruku da neće biti više propuštanja prilika kao što je do sada bilo, gubljenja vremena, neracionalnog djelovanja, dvostrukih igara i standarda”.

Učesnici konferencije Partnerstvo za novi pristup EU - koraci ka napretku: Jedina budućnost BiH je EU

“Ova zemlja, ni njeni ljudi ni građani nemaju više ni sekunde vremena za neodgovorne, nekredibilne politike nego trebaju jasan plan, jasnu agendu reformi, korake, projekte… Mislim da će danas iz ovog Parlamenta otići jedna pozitivna poruka da u partnerstvu sa Evropom BiH može biti dio odgovornog demokratskog svijeta”, kazao je Raguž.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara je kazao da BiH mora ići naprijed fokusirajući se na svoju budućnost.

Prema njegovim riječima, različiti politički stavovi izazivaju zabrinutost onih koji žele da se brže ide ka članstvu u Evropskoj uniji.

Čavara je podsjetio i na takozvanu ponudu EU zbog koje bi teške političke probleme trebalo ostaviti po strani, a fokusirati se na socijalno-ekonomske reforme koje su BiH nepohodne za napredak ka EU.