Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jeleč na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije u Briselu

anto_jelec

Sastanak Vojnog komiteta Evropske unije, na kojem je učestvovala delegacija Oružanih snaga BiH predvođena načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga generalpukovnikom Antom Jelečem, održan je danas u sjedištu Evropske unije u Briselu.

Teme sastanka odnosile su se na borbu protiv terorizma i prevenciju radikalizma, kao i izazovi s kojima se suočavaju u misijama pod vodstvom Evropske unije.

Od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu bio je dio sastanka koji se odnosio na misiju obuke u Centralnoafričkoj Republici. U tom kontekstu, Jeleč je potvrdio nastavak učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u ovoj misiji, kao jasnog pokazatelja doprinosa BiH u osiguravanju međunarodnog mira i sigurnosti, te opredijeljenosti BiH za nastavak puta ka evropskim integracijama.

Na marginama sastanaka, delegacija Oružanih snaga BiH se u odvojenim susretima sastala s predsjedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Michailom Kostarakosom, predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a generalom Peterom Pavelom, vojnim predstavnikom SR Njemačke pri NATO-u generalom Hansom W. Wiermannom, kao i s vojnim predstavnikom Kraljevine Danske pri NATO-u generalom Michaelom Lollesgaardom i predstavnicima zemalja regiona.

Pored Jeleča, sastanku Vojnog komiteta EU prisustvovali su i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Alija Kožljak, zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Velibor Purković, ujedno i vojni ataše BiH u K. Belgiji te oficir za saradnju sa NATO-om major Dario Tucaković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.