Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johannes Hahn: Napredak je primjetan, ali daleko od dovoljnog (VIDEO)

Johannes Hahn

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas u Briselu povodom objavljivanja Paketa proširenja za 2015. godinu rekao je da je Evropska komisija sačinila niz izmjena u ovogodišnjem Paketu za proširenje, u poređenju sa prethodnim godinama.

Hahn je na konferenciji za novinare rekao da je za razliku od prethodnih godina kada se novi strateški dokument usvajao svake godine, Komisija donijela sveobuhvatnu strategiju o politici proširenja za razdoblje svog mandata.

Paket naglašava šta kandidati moraju učiniti kako bi u potpunosti ispunile uslove EU-a i određuje jasne preporuke o tome na šta se zemlja treba usredotočiti u toku predstojeće godine

Njime se, prema njegovim riječima, naglašava važnost regionalne saradnje i programa povezivanja, te odgovara na pitanje aktuelne izbjegličke krize.
Komisija je dodatno ojačala osnovu za svoju procjenu u godišnjim Izvještajima o zemlji. Osim izvještavanja o napretku, mnogo veći naglasak je stavljen na trenutno stanje u zemljama i na situaciju u smislu stvarne spremnosti za preuzimanje obaveza članstva.

Izvještaji daju još jasnije smjernice u pogledu očekivanja od zemalja, kako kratkoročno tako i dugoročno.

Paket naglašava šta kandidati moraju učiniti kako bi u potpunosti ispunile uslove EU-a i određuje jasne preporuke o tome na šta se zemlja treba usredotočiti u toku predstojeće godine.

Te će promjene povećati transparentnost postupka i pojednostaviti veću kontrolu reformi svih učesnika, uključujući civilno društvo. Izvještavanje će biti usklađenije i sa jasnim kriterijima procjene što će omogućiti veću uporedivost između zemalja u ključnim područjima.

[yuzo_related]

Poboljšano izvještavanje usmjereno je na trenutne političke prioritete i slabosti u zemljama proširenja, koji su usko povezani sa osnovnim principima te se prvenstveno primjenjuju, kao probne aktivnosti, u sljedećim oblastima:vladavina prava i temeljna prava (pravosuđe, borba protiv korupcije, borba protiv organiziranog kriminala, sloboda izražavanja); ekonomski razvoj; reforma javne uprave i tri poglavlja “pravne stečevine” (javne nabavke, statistika, finansijski nadzor).

Johannes Hahn se video porukom obratio i građanima BiH govoreći o izvještaju.

Hahn je između ostalog u svojoj poruci kazao da BiH može početi sa reformama kada njeni politički lideri nađu način za zajednički rad.

On je naglasio da će ispunjenje Reformske agende biti uslov za podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

Više o izvještaju pogledajte u video poruci komesara Hahna.