Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Brexit prilika za trgovinske sporazume sa zemljama Zaljeva

boris johnson

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson smatra kako je Brexit (izlazak Velike Britanije iz Evropske unije) prilika za trgovinske sporazume sa zemljama Zaljeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson se tokom posjete Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, sastao sa ministrom vanjskih poslova te zemlje Adelom Al-Jubeirom. Nakon sastanka Johnson je izjavio kako bi sporazumi o slobodnoj trgovini bili korisni kako za zemlje Zaljeva tako i za Veliku Britaniju.

Ministar Jubeir govoreći o odnosima Velike Britanije i Saudijske Arabije rekao je kako u odnosima između dvije zemlje ne postoji nikakav problem.

S druge strane, Jubeir je optužio Iran da je povezan sa terorizmom.

”Sin vođe Al-Kaide Osame bin Ladena, Saad koji je ubijen 2009. godine u Afganistanu, ranije je dugo vremena živio u Iranu. Iran je jedina zemlja koju Al-Kaida nije napala, jer Iran podržava Al-Kaidu. Ukoliko Teheran želi razvoj dobrih odnosa sa zemljama u regiji, treba poštovati međunarodno pravo, ne miješati se u unutrašnje poslove susjednih zemalja i odnositi se dobro prema susjedima”, naglasio je Jubeir.