Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Britanci oplakuju Brexit kao smrt princeze Diane

Boris Johnson

Bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson, koji je prošle sedmice šokirao zemlju objavom da se neće kandidirati za premijera, kritizirao je vladu jer nije pripremila pozitivan plan za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Johnson, koji je bio predvodnik kampanje za izlazak Britanije iz EU, smatra da je “histerija” zahvatila Britance koji su glasali za ostanak te poziva vladu da narodu kaže istinu o učinku Brexita.

“U dijelu populacije vlada oblik histerije, zarazno oplakivanje kakvog se sjećam iz 1997., nakon smrti Diane, princeze od Walesa”, napisao je Johnson u listu Daily Telegraph, prenosi Hina.

“Vlada je pogriješila ponudivši javnosti binarni izbor, a pritom nije željela – u slučaju da narod izglasa Leave (izlazak) – objasniti kako to može biti uspješno u interesu Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope. Ne možemo čekati do polovine septembra i novog premijera”, napisao je.

Osebujan i popularan Johnson imao je, po opštem mišljenju, najviše izgleda naslijediti konzervativnog premijera Davida Camerona, koji je najavio ostavku nakon objave rezultata referenduma jer se zauzimao za ostanak u EU.

No, Johnson se povukao kada je njegov saveznik, ministar pravosuđa Michael Gove, najavio kandidaturu čime su Johnsonove sposobnosti dovedene u pitanje. Johnsonovi pristalice Goveovu su odluku opisali kao machiavellijevsku izdaju.

Novi premijer trebao bi preuzeti dužnost u septembru.