Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Britanija i EU mogu sarađivati s Trumpom

boris johnson

– Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump čovjek je s kojim Britanija i Evropska unija mogu sarađivati, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, u jeku dubokih podjela unutar EU oko iznenadne izborne pobjede američkog tajkuna.

– Donald Trump je, kao što sam rekao i ranije, čovjek od sporazuma i ja mislim da bi to mogla biti dobra stvar za Britaniju, ali bi također mogla biti dobra stvar za Evropu – izjavio je Johnson dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova EU, nakon što je noć ranije odbio da prisustvuje specijalnim razgovorima posvećenim toj temi.

– Mislim da trebamo čekati i vidjeti šta će nam ponuditi, ali također smatram da bismo to trebali smatrati momentom za priliku – kazao je šef britanske diplomatije.

Trumpova šokantna izborna pobjeda izazvala je duboka strahovanja u Evropi nakon njegove predizborne retorike u kojoj je doveo u pitanje američka sigurnosna obavezivanja prema NATO-u.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini u nedjelju je sazvala posebnu večeru posvećenu odnosima EU i Sjedinjenih Država nakon Trumpove pobjede, ali joj je Johnson odbio prisustvovati rekavši da bi se time poslao pogrešan signal novom predsjedniku, prenosi AFP.