Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson povukao nominaciju za novog čelnika Konzervativaca

Boris Johnson

Čelnik tabora “za odlazak” na britanskom referendumu o napuštanju EU Boris Johnson u četvrtak je odbacio nominaciju da naslijedi Davida Camerona na čelu Konzervativaca nakon što je njegov ključni saveznik u Brexitu doveo u pitanje njegove sposobnosti i iznenadno je objavio vlastitu kandidaturu.

Johnson, koji je bio jedan od favorita da naslijedi Camerona, izjavio je novinarima da je konsultirao konzervativne kolege oko toga ko bi trebao predvoditi stranku i zemlju i “ja sam zaključio da ta osoba ne mogu biti ja”, kazao je.

– Moja uloga će biti da pružim svaku moguću podršku narednoj konzervativnoj administraciji, da osiguram da na primjeren način ispunimo mandat koii nam je dao narod koji je bio iskazan na referendumu i da promoviramo program u koji vjerujemo – izjavio je Johnson.

Njegova objava usljedila je nakon što je ministar pravde Michael Gove ranije tokom dana objavio svoju kandidaturu i izjavio je da Johnson “ne može osigurati čelništvo za zadatke koji su pred nama”.

Gove i Johnson blisko su sarađivali u svojoj uspješnoj kampanji za britansko napuštanje EU, ili Brexit, a brojni analitičari su očekivali da će Gove podržati Johnsonovu kampanju da postane novi čelnik Konzervativaca.

Gove je objavio saopćenje u kome se navodi da je on “u više navrata” tvrdio kako ne želi da bude premijer, prenosi dpa.