Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Josip Brkić primio izaslanstvo iz Austrije

Brkic Heiss

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas u posjet izaslanstvo Saveznog ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije koje je predvodio šef Sekcije za Evropu i gospodarstvo, pomoćnik ministra Hubert Heiss.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio opredijeljenost aktualnog saziva Vijeća ministara za europski put BiH i ispunjenje obveza koje predstoje na tom putu.

Heiss je istaknuo snažnu potporu Austrije Bosni i Hercegovini na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama

S tim u svezi, istaknuo je da je u posljednjih nekoliko mjeseci usvojena zajednička izjava Predsjedništva BiH o ispunjenju obveza u procesu EU integracija, stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna 2015. godine, usvojena reformska agenda na svim razinama vlasti, Master plan u Predsjedništvu BiH, te usvojena okvirna prometna politika i strategija pravosuđa.

Zahvalio je na tradicionalnoj potpori Austrije Bosni i Hercegovini na putu ka EU i iskazao uvjerenje da će se ona nastaviti.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da je regionalna suradnja na samom vrhu prioriteta vanjske politike BiH i da u procesu jačanja regionalne suradnje veliku ulogu ima Berlinski proces sa svojim nastavkom u Beču, gdje je BiH predala aplikaciju za dva važna infrastrukturna projekta.

Kao primjer uspješne bilateralne i dobrosusjedske suradnje istaknuo je potpisivanje Sporazuma o granici BiH sa Crnom Gorom. Dodao je da BiH očekuju veliki izazovi u procesu implementacije EU agende i u tom smislu je podrška država članica EU neophodna.

Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, informirao je i o aktualnostima na BiH putu ka članstvu u NATO-u.

Heiss je istaknuo snažnu potporu Austrije Bosni i Hercegovini na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama. Naglasio je da je za stabilnost regije i samu Europsku uniju važno da zemlje zapadnog Balkana postanu članice, te da je važno očuvati interes unutar Europske unije po tom pitanju.

Razgovarano je i o političkim prilikama u svijetu, s akcentom na trenutnu izbjegličku krizu s kojom se suočavaju države jugoistočne Europe, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.