Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Juncker i Cameron o reformama u EU: Za ples je potrebno dvoje

15/10/2015

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je obećao da će raditi na postizanju novih pravednih uvjeta za Veliku Britaniju, ali i upozorio njezinog premijera Davida Camerona da poštuje interese Evrope, jer je za “ples potrebno dvoje”.

Juncker će se s Cameronom sastati danas na ručku uoči samita EU, a u govoru pred Evropskim parlamentom ponovio je da želi “pravedan sporazum s Velikom Britanijom”.

“Ne mogu reći da je ostvaren golemi napredak, ali ni da nije postignuto ništa. Za ples je potrebno dvoje”, izjavio je Juncker nakon nekoliko sedmica tehničkih razgovora između britanskih i dužnosnika EU, usmjerenih na dogovaranje okvira za političke pregovore.

“Ja nisam osobito dobar plesač, ali barem znam pravila koja trebaju poštovati i drugi. Za ples je potrebno dvoje pa plesati moramo mi, ali i naši britanski prijatelji”, dodao je.

Danas na samitu EU predsjedavajući će upoznati sudionike kako će se voditi pregovori o reformama EU-a koje traži Cameron, a o istom će se pitanju raspravljati i na idućem samitu sredinom decembra. Britanski dužnosnici kažu da ne postoji krajnji rok za završetak pregovora, osim činjenice da će se britanski referendum održati do konca 2017.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.