Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker: Nema alternative dobroj i mudroj saradnji s Turskom

Juncker EU222

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je najavio je održavanje “specijalnog susreta” s Turskom početkom marta, nakon što je ponovio važnost zajedničke akcije s Ankarom na zaustavljanju migracijske krize u EU. Izjava Donalda Tuska je data u toku šestosatnih razgovora, od sinoć do jutros, posvećenih migracijskoj krizi na evropskom samitu u Bruxellesu.

“Prije ovog sastanka bilo je onih koji su sumnjali u potrebu rješavanja problema s izbjegličkom krizom zajedno s Turskom (…) Tvrdili smo da nema alternative dobroj, inteligentnoj i mudroj saradnji s Turskom”, naglasio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Pitanje je primjena “akcionog plana” zaključenog u oktobru između Turske i EU, s ciljem zaustavljanja protoka imigranata iz Turske prema Grčkoj, bilo u poboljšanju nadgledanja granica ili upućivanja izbjeglica.

Šefovi 28 država i vlada su ponovo “jednoglasnopotvrdili da pristup mora biti evropski i da se jednonacionalni ne preporučuju”, rekao je Jean -Claude Juncker.

Dva lidera nisu naime spomenula Austriju. Međutim, odluka Beča da nametne svakodnevne kvote za ulazak na njen teritorij azilantima i imigrantima u tranzitu “iznenadila je” neke zemlje, posebno one koje se nalaze na migracijskoj ruti na Balkanu”, prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

“Austrijska odluka naglašava hitnost ka uspjehu”, rekla je Angela Merkel. Njen austrijski kolega Werner Faymann je prihvatio zaključke samita, rekla je ona.

“Evropsko rješenje ne označava samo odluku koju je poduzeo Bruxelles, već također i odluke koje je poduzeo svaki glavni grad. Moramo to prihvatiti, ali istovremeno moramo tražiti poboljšanje koordinacije između ovih odluka”, rekao je Donald Tusk.

“Nadam se, nakon što sam vidio da su sve države članice usvojile ovaj pristup, da ćemo na našim sljedećim sastancima napredovati hrabrije prema rješenjima postignutim posljednjih mjeseci”, rekao Jean-Claude Juncker, navodi francuski list Le Figaro.