Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Države ne mogu biti članice EU bez rješenog pitanja granica

Juncker EU222

Niti jedna zemlja koja ne bude riješila pitanje granica ne može biti članica Evropske unije (EU), poručio je danas u Strasbourgu, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, javlja Anadolu Agency (AA).

Juncker se obratio u Evropskom parlamentu, te se, između ostalog, dotakao i graničnog spora između Hrvatske i Slovenije.

“Niti jedna zemlja koja prethodno ne riješi pitanje granica ne može biti članica EU”, poručio je Juncker.

Govoreći o suspenziji prava glasa Poljske u tijelima Evropske unije, Juncker je rekao kako cilj ove odluke nije bio kažnjavanje, već upozoravanje Poljske.

Juncker je govorio i o raspravama o Brexitu. Kako je rekao, izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja gubitak po obe strane. Juncker je podsjetio kako se član 50. odnosi na izlazak iz EU, te da se član 49. odnosi na ulazak u EU.

Bugarski premijer Bojko Borisov, čija je zemlja prvog dana ove godine preuzela šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom, govorio je danas pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu o prioritetima Bugarske tokom predsjedavanja.

Istakao je kako Evropa neće moći imati jedan nezavisan stav kada je riječ o susjednim zemljama i regionalnim pitanjima.

“Sa Turskom graničimo preko Crnog mora, a isto tako imamo i granice na kopnu. Sporazum postignut između EU i Turske (o migrantima) mora biti u potpunosti implementiran. Kao što znate, u Turskoj se trenutno nalaze milioni izbjeglica”, poručio je Borisov, te dodao:

“Migranti na sve načine pokušavaju doći do Evrope. Ovdje govorimo o ljudima koji su pobjegli od rata kako bi spasili svoje živote. Mi ovim ljudima moramo pomoći. A to ćemo uraditi tako što ćemo sići u srž problema. Moramo uložiti napore kako bi im pomogli da se vrate u svoje zemlje”.

Osvrnuvši se i na proširenje EU, Borisov je rekao kakao tokom bugarskog predsjedavanja Unijom neće biti primanja novih članica, no, kako je rekao, “zemljama kandidatima se treba predstaviti perspektiva članstva”.