Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Juncker pozvao Grke da kažu Evropi “da”

29/06/2015

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u ponedjeljak u Bruxellesu u vrlo emotivnom istupu grčki narod da na referendumu glasa za posljednji prijedlog triju institucija, a grčke čelnike da odgovornost stave ispred svojih osobnih biografija.

“Kakvo god bilo pitanje koje će se postaviti na referendumu, pozivam grčki narod da glasa za naš paket. Ako glasa za, bit će to poruka da žele ostati u Evropskoj uniji. Ne na referendumu značilo bi ne Evropi”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare.

U prepunoj dvorani Juncker je govorio 40-ak minuta u istupu nabijenom emocijama i dramatikom, nastojeći objasniti posljednji prijedlog triju institucija – Evropske komisije, Evropske središnje banke i MMF-a, o kojem grčka vlada nije željela razgovarati nego je jednostrano prekinula pregovore i zakazala referendum.

Istaknuo je da se taj paket krivo predstavlja grčkoj javnosti, da u njemu nema prijedloga za rezanje plaća i mirovina.

“Vrijeme je da se odgovornost stavi ispred osobnih biografija”, rekao je Juncker.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.