Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker: Uvjeren sam da ćemo danas postići sporazum s Britanijom

juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je “prilično uvjeren” kako će evropski lideri na današnjem samitu u Bruxellesu postići sporazum sa Velikom Britanijom u vezi njene budućnosti u EU.

“Prilično sam uvjeren da ćemo imati sprazum. Još važnih pitanja moramo razjasniti… Uvjeren sam da će Britanija biti konstruktivna i aktivna članica EU”, izjavio je Juncker u obraćanju medija uoči početka samita na kojem je potencijalni izlazak Velike Britanije iz EU jedna od glavnih tema.

Britanski premijer David Cameron nije davao izjave za medije uoči početka samita. On će morati umiriti zabrinutost zemalja Višegradske grupe (V4), koju čine Češka Republika, Mađarska, Poljska i Slovačka, koje se protive njegovom prijedlogu da se ograniči pristup socijalnim naknadama za radnike iz ostalih članica EU-a koji rade u Velikoj Britaniji.

Uoči samita prošle sedmice su se u Parizu sastali i premijer Velike Britanije David Cameron i francuski predsjednik Francois Holande, a jedan neimenovani francuski zvaničnik je jučer rekao kako su neophodni dodatni pregovori prije nego što britanski partneri u EU saglase o sporazumu u nastojanju da spriječe London da napusti Uniju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila uoči samita da je u nacionalnom interesu Njemačke da Velika Britanija ostane dio Evropske unije, jer je “Velika Britanija bila ključni saveznik Njemačke u mnogim pitanjima.”
Cameron je obećao referendum o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz EU-a, uz nadu da će na samitu 28 predsjednika država i vlada članica EU-a u četvrtak i petak postići kompromis oko britanskih zahtjeva.

Velika Britanija traži jačanje konkurentnosti ekonomije i smanjenje birokratije, poboljšanje položaja zemalja članica koje ne koriste euro u odnosu na zemlje eurozone, jačanje suvereniteta nacionalnih država i uloge nacionalnih parlamenata kao i ograničenje beneficija za migrante iz EU tokom prve četiri godine boravka u Velikoj Britaniji.

Osim potencijalnog izlaska Velike Britanije iz EU, migrantska kriza je također jedna od glavnih tema o kojima će raspravljati šefovi država – članica EU na samitu koji je danas počeo u Bruxellesu.