Kandidatura za EU može, samo da je kredibilna

Corrias – Izetbegovic

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias izjavio je po završetku sastanka s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem da je s podijelio nadu da će “reformistički polet” odvesti BiH do podnošenja kandidature za EU u skorije vrijeme.

– Važno je, ipak, da zahtjev za pristupanje bude kredibilan: suština, a ne brzina, bit će ta koja će biti ocjenjivana od Brisela i zemalja članica. Kako bi se to dogodilo, od fundamentalne je važnosti da, osim nastavljanja s reformama, detaljno bude definiran mehanizam koordinacije potreban za nastavak procesa integracija i prilagodbe SSP-a ulasku Hrvatske u EU – rekao je Corrias.

Izetbegović i Corrias su se saglasili oko važnosti ispunjavanja tri preduvjeta koja traži Evropsko vijeće kako bi zahtjev za pristupanje Bosne i Hercegovine mogao biti smatran kredibilnim: finaliziranje mehanizma koordinacije u domenu od evropskog značaja, prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ulasku Hrvatske u Evropsku uniju i sprovođenje Reformske agende.

– Mogućnost da kandidatura Bosne i Hercegovine odmah bude uzeta u razmatranje u Briselu bit će definirana kvalitetom zahtjeva za pridruživanje – potcrtao je Corrias, insistirajući na potrebi da bude proveden jedan funkcionalan mehanizam koordinacije između raznih upravnih komponenata koje sačinjavaju državu BiH, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.