Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kerry: EU je i bez Velike Britanije s ekonomskog aspekta jaka

kerry

Državni sekretar SAD-a John Kerry vezano za odluku Velike Britanije da napusti Evropsku uniju (EU), Brexit, rekao je kako je Evropa i bez Velike Britanije s ekonomskog aspekta jaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry se nalazi u zvaničnoj posjeti Rimu kako bi se sastao sa ministrom vanjskih poslova Italije Paolom Gentilonijem i premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

Gentiloni i Kerry su razgovarali o referendumu o EU održanom u Velikoj Britaniji, Libiji, Siriji, borbi protiv ISIS-a, te NATO samitu koji će se održati 8. i 9. jula u Varšavi.

“Tržištima želim reći da je EU i bez Velike Britanije snaga sa 440 miliona stanovnika potencijalna velika ekonomska sila”, istakao je Kerry koji je dodao kako će sutra posjetiti London i Brisel kako bi se upoznao s viđenjem situacije uprava tih gradova.

Kerry samtra da je potrebno zajedničkim radom uticaj Brexita na tržišta svesti na minimum.

“Mi poštujemo izbor glasača. Posao lidera u demokratiji je da na ovakvim glasanjima slušaju glasače. SAD će nastaviti održavati bliske i posebne odnose koje ima s Velikom Britanijom. Ovi odnose glasanje neće promijeniti”, naglasio je Kerry koji je dodao da je očekivao drugačije rezultate referenduma.

Paolo Gentiloni, smatra da bi referendum i njegovi rezultati trebali biti novi početak za Evropu. On je dodao kako su ozbiljno shvatili odluku britanskih glasača i pozvao da se pokrene procedura napuštnja Unije.

“Očekujemo da se prema Lisabonskom spoorazumu pokrenu pregovori o napuštanju (Velike Britanije)”, kazao je Gentiloni.

Kerry će se večeras sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom. Nakon posjete Rimu, Kerry će sutra posjetiti i Brisel i London.